Top

Τιμολόγηση επί Αυτοκινήτου (EXVAN) και real-time myData. Η Regate το έκανε εφικτό!

Τιμολόγηση επί Αυτοκινήτου (EXVAN) και real-time myData. Η Regate το έκανε εφικτό!

Η φορητή τιμολόγηση, ή αλλιώς τιμολόγηση επί αυτοκινήτου, εφαρμόζεται επιτυχώς στην ελληνική αγορά από τις αρχές του 1990. Έκτοτε εμφανίστηκαν πολλές λύσεις, βασισμένες κυρίως σε Windows Mobile και Windows CE, ενώ πρόσφατα βλέπουμε λύσεις πάνω σε Android με θερμική εκτύπωση.
Δυστυχώς η ελληνική αγορά EXVAN είναι κατακερματισμένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις υποστηρίζονται κρουστικοί εκτυπωτές, υπάρχουν υποπεριπτώσεις που οι κρουστικοί εκτυπωτές δεν είναι mobile-ready, έχουν εμφανιστεί λύσεις με εκτυπωτές γραφείου με inverter που μετατρέπει τα 12V (ή τα 24V) σε 220 για να λειτουργήσουν. Άλλες λύσεις συνδέουν τον εκτυπωτή ενσύρματα, άλλες μέσω Wi-Fi και άλλες μέσω Bluetooth. Υπάρχουν λύσεις σε Windows, Windows Mobile, CE, Android, Linux και iOS.

Παρότι στο παρελθόν δεν υπήρχε υποχρέωση για σήμανση ΕΑΦΔΣΣ, έχουν εμφανιστεί λύσεις με σήμανση, χωρίς όμως οι φορολογικοί μηχανισμοί να έχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που είχε θέσει η Πολιτεία για mobile χρήση. Υπάρχουν περιπτώσεις που στο όχημα λειτουργεί μια εγκατάσταση του εμπορολογιστικού και δεκάδες περιπτώσεις εταιρειών που έχουν παλιά EXVAN που είτε δεν υποστηρίζονται καθόλου από τους developers, είτε που λειτουργούν χωρίς να υπάρχουν ανταλλακτικά και υποστήριξη στο hardware.

Το σήμερα
Η αγορά σήμερα έχει δυο νέες συνθήκες: (α) βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας και (β) η ΑΑΔΕ έχει αποφασίσει την online και real-time σήμανση των παραστατικών με το λεγόμενο ΜΑΡΚ, για τις ανάγκες του myData. Το χάος των πολλαπλών λύσεων όπως προαναφέρθηκε, έχει φέρει πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο. Από τη μια πλευρά πρέπει να αφιερώσουν χρόνο στις πωλήσεις τους και να καλύψουν το χαμένο έδαφος της πανδημίας, από την άλλη έχουν το μαχαίρι στο λαιμό διότι υπάρχει deadline (που δεν θα πάρει πολλές παρατάσεις ακόμα) που θα πρέπει να συνδεθούν με την πύλη myData.
Ταυτόχρονα υπάρχει ένας εφησυχασμός αποτέλεσμα παραπληροφόρησης, ότι οι λύσεις EXVAN δεν χρειάζεται να είναι real-time και ότι μπορούν οι επιχειρήσεις να στέλνουν τα παραστατικά στο τέλος της ημέρας μέσω του ERP τους. Το realtime του myData είναι και ο λόγος ύπαρξης του όλου συστήματος και του οφέλους που παρέχει στις επιχειρήσεις αλλά και στην Πολιτεία, στην πάταξη του οικονομικού εγκλήματος. Οπότε και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει υποχρέωση για real-time και για τα τιμολόγια που εκδίδονται στην πόρτα του τελικού πελάτη, ασχέτως αν ακούγεται διαφορετικά.

Η λύση της Regate
Η Regate σε συνεργασία με τη SoftOne ως έναν από τους πιστοποιημένους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης, επέκτεινε το Regate Effective EXVAN, ώστε να επιτρέπει την έκδοση παραστατικών στο πεδίο, με την ταυτόχρονη online και realtime σήμανσή τους με το αναγκαίο ΜΑΡΚ. Παρότι ως λύση ακούγεται απλή και εύκολα υλοποιήσιμη και από τις υπόλοιπες λύσεις EXVAN της ελληνικής αγοράς, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η προσοχή στις λεπτομέρειες κάνει τη διαφορά μεταξύ της σωστής εφαρμογής και της αποτυχημένης λύσης: Συγκεκριμένα, η Regate προτείνει μόνο πιστοποιημένες προτάσεις στον εξοπλισμό που λειτουργούν απρόσκοπτα με το λογισμικό της, χωρίς να δημιουργούνται ασυμβατότητες. Παρότι προτείνουμε θερμικούς εκτυπωτές, όταν η συζήτηση πάει, για παράδειγμα, στους κρουστικούς, φροντίζουμε ο τελικός πελάτης να πάρει εκτυπωτή που έχει σχεδιαστεί για mobile χρήση. Σε αντίθετη περίπτωση, προστατεύουμε τόσο τον συνεργάτη της Regate όσο και την ίδια τη φήμη της εταιρείας, μη αναλαμβάνοντας ένα τέτοιο έργο, εφόσον ο τελικός πελάτης δεν θέλει να επενδύσει σε σύγχρονο εξοπλισμό.
Η εμπειρία μας τα τελευταία 17+ χρόνια με mobile λύσεις, μας έχει κληροδοτήσει με μια σημαντική τεχνογνωσία στις ασύρματες επικοινωνίες, ακόμα και πάνω σε ασταθή δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ως εκ τούτου, έχουμε δώσει σημαντική προσοχή στη λεπτομέρεια των επικοινωνιών και στα σενάρια rollback των επικοινωνιών μας, με αποτέλεσμα όταν μια επικοινωνία με τον εκτυπωτή ή με την ΑΑΔΕ ή με τον server συγχρονισμού αποτύχει, να υπάρχει εύκολο recovery που δεν φαίνεται στα μάτια του οδηγού-πωλητή.

Οι έχοντες εμπειρία στο EXVAN, γνωρίζουν ότι μια η μέση τιμολόγηση αυτοκινήτου παράγει παραπάνω ακυρωτικά από ένα εμπορολογιστικό ή ERP. Ταυτόχρονα, η φορητή τιμολόγηση χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για επιστροφές, πρέπει να υποστηρίζει ΕΦΚ, οφείλει να εκδίδει παραστατικά τριγωνικά ή τετραγωνικά ή κατ’ εντολή τρίτου για τις περιπτώσεις αποθηκών εναπόθεσης ή παρακαταθήκης. Αυτές οι υποπεριπτώσεις δημιουργούν πολλαπλές εγγραφές στην πλατφόρμα myData που απαιτούν πολλή ανάλυση. Η ανάλυση αυτή έχει πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες από τη Regate, με αποτέλεσμα το Regate Effective να είναι σύννομο ως προς τα ζητούμενα της ΑΑΔΕ. Οι συνεργάτες μας όπως η SoftOne και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) φροντίζουν να μας κρατούν ενήμερους για τις εξελίξεις της ΑΑΔΕ και των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, ώστε και εμείς από την πλευρά μας να διαθέτουμε τα κατάλληλα updates στους πελάτες και συνεργάτες μας.

Αυτά τα δεδομένα μας κάνουν να θεωρούμε ότι το Regate Effective αποτελεί σήμερα την πιο εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη λύση EXVAN της ελληνικής αγοράς.

www.regate.gr/exvan